Glaserjev salon

Slikar 2. polovice 17. stoletja
Mati Božja časti Novorojenca

Slika je gotovo posnetek božjepotne podobice neke češčene slike. Tak ikonografski motiv češčenja Novorojenca na območju Slovenije ni znan.

Slikar 3. četrtine 18. stoletja
Marija, Kraljica miru


Slika s posredovanjem bakrorezne podobice posnema skulpturo milostnega kipa, ki so ga v 18. stoletju častili v minoritski cerkvi v Mariboru.
 

Slikar po sredi 19. stoletja
Sv. Matija in Sv. Marjeta

Slikar po sredi 19. stoletja
Sv. Matija in Sv. Marjeta

Matija Pavel ZELDNER, »M. Zeld.«, pripisano
Sveta družina pri delu, 3. četrtina 19. stoletja


Slikar se je zgledoval po umetniški skupini t. i. nazarencih, ki so se v romantičnem navdušenju 19. stoletja zgledovali po slikarjih italijanske renesanse. Njihova dejavnost je imela v nemško govorečem prostoru znaten vpliv. Zanje so značilne svetla barvitost čistih barvnih tonov, jasna modelacija in vzgojno naravnane vsebine. V tem primeru je upodobljena Sveta družina, v kateri vsak opravlja svoje delo. Poudarek je zlasti na delu mladega Jezusa, ki se zgleduje po krušnem očetu Jožefu.

 

Veziljska delavnica Karla Katschthalerja na Dunaju
Mašni plašč (kazula) Marka Glaserja, 2. polovica 19. stoletja

   
Mašni plašč Marka Glaserja je narejen iz svilenega brokata v bež barvi, kjer je v temeljni tkanini motiv cveta v rumeni barvi in pozlačenimi nitmi v ponavljajočem raportu. Na svileni brokat je izvezena vezenina s cvetlično motiviko (vrtnice) in pentljami iz pozlačenih niti ter svileno prejo v večbarvnih odtenkih. Mašni plašč je podložen z bombažno tkanino v keper vezavi v opečno rdeči barvi. Sprednja stran podloge je iz enega kosa bombažne tkanine, zadnja stran pa iz treh kosov. Kovinske niti v vezenini so pozlačene. Obrobljen je z dekorativnim žakardnim (vzorčastim) trakom iz pozlačenih niti. Spredaj in zadaj na sredini tvori trak tudi širši dekorativni pas z večbarvno vezenino s cvetlično motiviko, ki je zadaj v obliki križa. Na hrbtni strani plašča je v zgornjem delu na sredini izvezena kratica IHS s pozlačenimi nitmi. Pod kratico je slika (akvarel na svilo) v kombinaciji z vezenino v ovalni obliki, ki prikazuje podobo evangelista Marka (krstni zavetnik Marka Glaserja), kar dokazuje tudi njegov atribut, levja glava ob njegovih nogah. Celoten motiv je naslikan, le oblačilo Sv. Marka je izvezeno s svileno prejo bouclé v rdečih in zelenih odtenkih. Na sprednji strani plašča je na sredini prav tako vezenina s cvetličnim motivom, v zgornjem delu, na predelu prsi, pa je zvezen monogram MG (Marko Glaser), prav tako iz pozlačenih niti.