Božično-novoletni koncert

Kvintet Parté

Baročna cerkev Sv. Petra v Malečniku, nedelja, 18. 12. 2022, 18.00
(vstopnina 10 eur) - obvezna rezervacija po e-pošti ali telefonu

https://portal.rkc.si/uploads/0169/images/2022-04/vsebina-56/imgonline-com-ua-CompressToSize-nOZNdKXRSX9.jpg

V kvintet Parté so se leta 2018 združili glasbeniki, ki redno nastopajo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kjer sodelujejo z mednarodno uveljavljenimi dirigenti in režiserji ter nastopajo na slovenskih in tujih odrih.

Parté sestavljajo:

Petra Crnjac − sopran
Mojca Potrč −  mezzosopran
Martin Sušnik − tenor
Sebastijan Čelofiga − bas/bariton
in pianistka Živa Horvat.

Tenorist Martin Sušnik se je rodil v Avstraliji, a že od otroštva živi v Sloveniji. Študij solopetja je z odliko (summa cum laude) zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Pije Brodnik. Za svoje dosežke je že v času študija prejel študentsko Prešernovo nagrado in svečano listino za izredne študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Z velikim uspehom se je udeležil različnih tekmovanjih v Sloveniji in v tujini, kjer je osvojil več zlatih priznanj, nazadnje prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju opernih pevcev »>Giovanni Martinelli & Aureliano Pertile« v italijanski Montagnani leta 2017. Na koncertih, tako doma kot v tujini, večkrat nastopa z različnimi zbori, s komornimi zasedbami in z orkestri. Udejstvuje se predvsem na opernih odrih, prav tako pa se posveča tudi petju oratorijev, maš in samospevov. Gostoval je na številnih evropskih koncertnih odrih, prav tako v Kraljevi operi v Versaillesu, Opéri Comique v Parizu, Operi HNK Zagreb, SNG Opera in balet Ljubljana.

Petra Crnjac je 1. stopnjo študija petja zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani in kasneje magistrirala še na Umjetnički akademiji u Splitu pri profesorici Nelli Manuilenko. Od majhnih nog je sodelovala v mnogih glasbenih zasedbah in nabirala dragocene izkušnje na področju glasbenega in odrskega izražanja. V času študija je sodelovala v operni predstavi Čarobna piščal v Mariboru kot Drugi deček, kot Sunčica v noviteti Borne Ercega Turia i Plamenko v Šibeniku in Tijardovićevi Kraljici lopte kot Lady Alice v Splitu. Leta 2018 je postala del opernega ansambla v SNG Maribor kot sopranistka v zboru, kot solistka pa je sodelovala v predstavah Rigoletto - Contessa Ceprano, La Traviata Flora in noviteti Tesla - Turistka. Zraven glasbenega udejstvovanja poučuje petje in pomaga članom različnih zborov pri razvijanju pevske tehnike.

Basbaritonist Sebastijan Čelofiga se je rodil v Mariboru, kjer je obiskoval nižjo in srednjo glasbeno šolo za petje pri profesorici Jolandi Korat. Po opravljenem sprejemnem izpitu se je vpisal na Kunstuniversität Graz, kjer je študiral v razredu prof. Ulfa Bästleina. Svojo profesionalno pevsko pot je začel v sezoni 1998/1999 kot zborist v mariborski Operi, katere stalni član je od leta 2000. Kot solist je oblikoval vloge v mnogih operah na odru SNG Maribor.

Mojca Potrč se je po končanem študiju glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti Maribor zaposlila v Operi SNG Maribor kot zboristka in solistka v manjših vlogah.
Z ansamblom !Kebataola! je sodelovala pri projektu Miracles in Morton Feldman: Kdo bi si mislil, da sneg pada, z zborom Carmina Slovenica je nastopila v performansu Na juriš in the mood, sodelovala je tudi na Choregie festivalu, festivalu Lent (Movàzs), kot solistka je nastopila tudi z zasedbo Toti big band Maribor. S pevkama Dado Kladenik in Valentino Čuden je leta 2013 ustanovila vokalni trio Serafine. S posebnim pedagoškim pristopom ter s praktičnimi izkušnjami nastopanja na različnih odrih – tako klasičnih kot zabavnih – razdaja svoje znanje mladim in jim tako pomaga uresničiti glasbene cilje v Studiu Primo. Od leta 2017 je idejni in umetniški vodja mojstrskih tečajev petja SUM UP.

Živa Horvat je končala Umetniško gimnazijo v Mariboru, smer klavir in glasbeni stavek, diplomirala na Pedagoški fakulteti Maribor, smer glasbena pedagogika, trenutno obiskuje študij jazz klavirja na Univerzi v Celovcu. Aktivna je kot intštumentalistka, korepetitorka, spremljevalna vokalistka v različnih zasedbah in žanrih, v širokem diapazonu, od klasične do popularne glasbe.Od leta 2021 je kot učiteljica veščin zaposlena na Pedagoški fakulteti v Mariboru, oddelek za glasbo.

Umetniki poustvarjajo program na najvišji umetniški ravni, ki vključuje tako zgodnjo glasbo kot tudi glasbo sodobnega časa. Kot skupina redno nastopajo na različnih festivalih, hkrati pa nesebično podajajo svoje znanje mladim, vzhajajočim umetnikom.

Člani kvinteta Parté bodo v baročni cerkvi Sv. Petra v Malečniku nastopili prvič.
Verjamemo, da bo to znova eden nepozabnih večerov v času, ko se pripravljamo na sveti večer in že zremo naproti novemu letu.